AOW- uitkering vanaf verjaardag

 

De AOW- uitkering gaat vanaf 1 april 2012 niet meer in op de eerste dag van de maand waarin iemand de pensioengerechtigde leeftijd bereikt, maar op de dag dat iemand de pensioengerechtigde leeftijd, thans nog 65 jaar, bereikt. De maatregel is afgesproken in het regeerakkoord om het begrotingstekort te verlagen. Met het doorvoeren van deze wijziging verwacht de regering zo’n € 60 miljoen te kunnen besparen.

De wetswijziging heeft ook andere effecten. Zo bepalen veel (collectieve) arbeidsovereenkomsten op dit moment dat de arbeidsovereenkomst van rechtswege eindigt op de eerste dag van de maand waarin de werknemer de pensioengerechtigde leeftijd bereikt (het zogenaamde functioneel leeftijdsontslag). Vanaf 1 april 2012 ontstaat dus een gat tussen het einde van de arbeidsovereenkomst en de ingangsdatum van de AOW- uitkering. De hoogte van de eerste AOW- uitkering wordt naar evenredigheid vastgesteld. Degene die op 13 april 65 jaar wordt, krijgt in april dus een AOW- uitkering van 17/30 van een maanduitkering.

De vraag is of na 1 april 2012 een functioneel leeftijdsontslag per de eerste van de maand waarin de werknemer de 65- jarige leeftijd bereikt, zal zijn toegestaan. De einddatum van de arbeidsovereenkomst sluit dan immers niet langer aan op de ingangsdatum van een AOW- uitkering. De wetswijziging zal dus waarschijnlijk betekenen dat arbeidsovereenkomsten moeten worden aangepast daar waar het het functioneel leeftijdsontslag betreft. Hetzelfde geldt voor CAO’s.   

Ook veel pensioenregelingen zullen hoogstwaarschijnlijk moeten worden aangepast. De wetswijziging heeft daarnaast ook gevolgen voor aanvullende inkomensvoorzieningen. In veel huidige vroegpensioenregelingen is bepaald dat de vroegpensioenuitkering eindigt op de eerste dag van de maand waarin de deelnemer 65 wordt. Per 1 april 2012 maakt de deelnemer dan echter nog geen aanspraak op een AOW- uitkering. Voor uitkeringsgerechtigden wordt geregeld dat de sociale uitkeringen, zoals WW en WIA, pas eindigen op de dag dat het recht op een AOW- uitkering ingaat. In deze gevallen zal dus geen inkomensverlies optreden.    

Specialisme