De Flex-BV. Belangrijke wijzigingen !

Op 1 oktober 2012 zal de nieuwe wetgeving met betrekking tot de Flex-BV in werking treden. Deze wet zal grote veranderingen in het BV-recht met zich meebrengen. In de komende weken zullen in afzonderlijke berichten op onze website de belangrijkste veranderingen in het BV-recht door mij worden besproken. Hieronder het tweede deel waarin enkele veranderingen worden besproken met betrekking tot de rechten, die verbonden kunnen zijn aan aandelen.

Geen recht op dividend
Onder de nieuwe wet is het mogelijk om aandelen zonder winstrecht uit te geven. In de statuten van de BV kan worden bepaald dat aan aandelen van een bepaalde soort geen winstrecht is verbonden. Aan een dergelijk aandeel zijn dan echter wel zeggenschapsrechten verbonden.

Geen stemrecht
Ook ten aanzien van het stemrecht brengt de nieuwe wet de nodige verandering met zich mee. Het is straks mogelijk om aandelen uit te geven waaraan geen stemrecht is verbonden, hetgeen handig kan zijn bij bijvoorbeeld werknemersparticipatie. De werknemer met een stemrechtloos aandeel heeft dus wel recht op een winstuitkering, maar mag niet stemmen in de aandeelhoudersvergadering. Anderzijds biedt de wet ook de mogelijkheid om aan aandelen van een bepaalde soort juist meer stemrechten toe te kennen. Nadat aandelen met stemrecht zijn uitgegeven kan daaraan later alleen het stemrecht worden ontnomen, als alle houders van de aandelen van de betreffende soort daarmee instemmen.

Ook heeft de houder van een aandeel zonder stemrecht wel het recht om aandeelhoudersvergaderingen bij te wonen. Tevens hebben de houders van aandelen zonder stemrecht het recht om een enquête te vragen bij de Ondernemingskamer.

Het is niet mogelijk om aandelen uit te geven waaraan geen winstrecht en evenmin een stemrecht is verbonden.
Al en met al brengt de nieuwe wet ten aanzien van het aan aandelen verbonden stem- en winstrecht in elk geval de nodige flexibiliteit met zich mee.

Lees hier ook mijn vorige artikel over de wijzigingen in het BV-recht.