De waarde van uw retentierecht bij faillissement.

Een retentierecht is de bevoegdheid van de schuldeiser om in bepaalde gevallen een roerende of onroerende zaak van zijn schuldenaar onder zich te houden, zolang de vordering van de schuldeiser niet is voldaan. Een bekend voorbeeld: de autogarage die de auto weigert af te geven totdat de factuur van de reparatie is voldaan. Ook een aannemer kan een retentierecht uitoefenen bij de bouw van een bedrijfspand of huis. Het retentierecht is een sterk zekerheidsrecht. Maar, wat is uw retentierecht nog waard als de schuldenaar failliet gaat?

Indien de curator wordt geconfronteerd met een rechtsgeldig retentierecht, dan heeft de curator twee mogelijkheden. Ten eerste: de curator kan de vordering voldoen. De tweede mogelijkheid is dat de curator overgaat tot opeising en de zaak verkoopt. De curator zal vrijwel altijd tot opeising van de zaak overgaan, mede omdat de retentor dan meedeelt in de algemene faillissementskosten. Wel heeft u als retentor voorrang op de verkoopopbrengst boven de andere schuldeisers. Het is echter de vraag of deze preferentie in praktijk nog wat voor u oplevert, omdat het merendeel van de faillissementen wordt opgeheven bij gebrek aan baten. De opbrengst wordt dan gebruikt om de boedelkosten te betalen.

Wat zijn uw mogelijkheden als retentor? Nadat het faillissement van de schuldenaar is uitgesproken kunt u de curator een redelijke termijn stellen waarbinnen de curator de mogelijkheid krijgt zich uit te laten of hij de zaak opeist en verkoopt. Als de curator deze mogelijkheid niet benut, kan het interessant worden. U kunt de zaak namelijk opeisen en zelf tot (executoriale) verkoop overgaan, wanneer de curator de termijn laat verstrijken. U deelt dan niet mee in de faillissementskosten.  

Kortom: in faillissement is het retentierecht in de meeste gevallen weinig waard, omdat de curator de zaak in beginsel zal opeisen en verkopen. Vaak zijn andere zekerheden (zoals: eigendomsvoorbehoud, pandrecht of borg) meer doeltreffend bij faillissement van de wederpartij. Wij adviseren u graag hierover.