Deponeer uw jaarrekeningen tijdig!

Nederlandse vennootschappen zijn wettelijk verplicht hun jaarrekeningen tijdig te deponeren bij de Kamer van Koophandel. Deze verplichting rust bij de bestuurder van de vennootschap. Deponeert een bestuurder te laat, dan dreigen er niet alleen boetes. Indien faillissement van de vennootschap volgt, dan is de bestuurder namelijk in beginsel privé aansprakelijk voor het tekort in het faillissement.

Dat het belangrijk is uw jaarrekeningen tijdig te deponeren, blijkt maar weer eens uit een recente uitspraak van de rechtbank Arnhem. De bestuurder van een campingexploitant deponeerde de jaarrekeningen van 2008 en 2009 te laat. De termijn werd met ongeveer 2 maanden overschreden. De curator stelde de bestuurder aansprakelijk op grond van onbehoorlijk bestuur. Omdat de jaarrekeningen te laat zijn gepubliceerd, staat  volgens de wet onweerlegbaar vast dat er sprake is van onbehoorlijk bestuur en wordt vermoed dat dit onbehoorlijk bestuur een belangrijke oorzaak van het faillissement is geweest. Het is dan vervolgens aan de bestuurder om dit bewijsvermoeden te weerleggen. De bestuurder zal aannemelijk moeten maken dat andere feiten en omstandigheden dan de kennelijk onbehoorlijke taakvervulling van het bestuur een belangrijke oorzaak van het faillissement zijn geweest. In dit geval slaagde de bestuurder hier niet in en was hij dus aansprakelijk voor het tekort in het faillissement. De uitspraak kunt u hier lezen.

Indien de bestuurder de jaarrekeningen wel tijdig had gedeponeerd, dan had de bewijslast bij de curator gelegen. De curator had dan voor de moeilijke opdracht gestaan om onbehoorlijk bestuur te bewijzen. Kortom: deponeer uw jaarrekeningen tijdig. De curator kan immers met één druk op de knop in het Handelsregister zien dat de jaarrekening niet tijdig is gedeponeerd waarmee het onbehoorlijk bestuur vaststaat, met als mogelijk gevolg dat de bestuurder aansprakelijk is voor het tekort in het faillissement.