Snellere BTW-teruggaaf bij faillissement van de debiteur

Wie wel eens als crediteur bij een faillissement betrokken is geweest, heeft ervaren dat de BTW een lastig post vormt. Het is niet eenvoudig snel de BTW van de fiscus terug te krijgen, zoals die is begrepen in de onbetaalde facturen. Daarvoor dient een apart, schriftelijk verzoek bij de fiscus te worden ingediend. De fiscus doet er vaak lang over om een beslissing op het verzoek te geven. Ook de daarop volgende uitbetaling wil nog wel eens op zich laten wachten. Verder komt het voor dat de fiscus stelt dat nog niet voldoende zeker is dat er voor deze crediteuren geen uitkering in het faillissement van hun debiteuren zal volgen en dat eerst moet worden gewacht op een – ongeclausuleerd – bericht van de curator dat er geen betaling zal volgen. Dat terwijl in meer dan 95% van de faillissementen aan de gewone (concurrente) crediteuren geen uitkering zal worden gedaan.

Het heeft er alle schijn van dat de fiscus bij de teruggaaf van deze BTW op de rem trapt, omdat dit budgettair niet ongunstig is voor de overheid. De crediteuren zijn daar de dupe van. Een faillissement van een opdrachtgever of klant heeft al een negatieve impact op deze crediteuren – zij verliezen omzet en krijgen de facturen vrijwel zeker niet betaald – en nu moeten zij ook nog onnodig lang wachten op de terugbetaling van de reeds door hen afgedragen BTW op de onbetaald gebleven facturen. Dat betekent in de meeste gevallen een ‘liquiditeitsgat’ van 21% van deze openstaande facturen.

In een recent artikel in het tijdschrift FIP, heb ik, samen met twee andere auteurs en insolventie-experts, Sijmen de Ranitz en Marius Kraamwinkel, een praktisch voorstel uitgewerkt voor de vereenvoudiging van de afwikkeling van de BTW bij een faillissement. Onderdeel van dit voorstel is dat crediteuren standaard recht zullen krijgen op teruggaaf van de BTW in de openstaande facturen, op het moment dat de debiteur in staat van faillissement komt te verkeren. Het artikel is via onderstaande download te raadplegen.