Wijzigingen concurrentie- en proeftijdbeding en aanzegtermijn per 1 januari 2015

Op 10 juni jl. is de Eerste Kamer akkoord gegaan met de Wet werk en zekerheid. Als gevolg van deze wet, verandert onder andere de zogenaamde ketenregeling en het Nederlands ontslagstelsel. Er zijn echter meer wijzigingen en een aantal daarvan treedt op 1 januari 2015 in werking. Hieronder treft u deze wijzigingen aan.

Concurrentiebeding

Als hoofdregel geldt straks dat een concurrentiebeding geen onderdeel mag uitmaken van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. Dit is alleen anders indien de werkgever een zwaarwegend bedrijfsbelang heeft en dit belang schriftelijk motiveert in de arbeidsovereenkomst.

Deze regelgeving is van toepassing op alle arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd die op of na 1 januari 2015 worden gesloten. Een concurrentiebeding overeengekomen voor 1 januari 2015 in een contract voor bepaalde tijd, blijft van kracht, ook indien er geen sprake is van een zwaarwichtig bedrijfsbelang. Indien een arbeidsovereenkomst op of na 1 januari 2015 wordt verlengd, dient het bedrijfsbelang bij het concurrentiebeding nader schriftelijk te worden gemotiveerd.

Proeftijdbeding

Met ingang van 1 januari 2015 kan alleen nog maar in een arbeidsovereenkomst van zes maanden of langer (dus ook in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd) een proeftijd worden overeengekomen. Deze wetswijziging geldt voor alle op of na 1 januari 2015 gesloten arbeidsovereenkomsten.

Aanzegtermijn

Een werkgever wordt verplicht bij tijdelijke arbeidsovereenkomsten voor de duur van zes maanden of langer om uiterlijk één maand voor het aflopen van de arbeidsovereenkomst de werknemer schriftelijk te informeren of de arbeidsovereenkomst zal worden verlengd en zo ja, onder welke voorwaarden. Indien de werkgever niet aan deze wettelijke verplichting voldoet, is de werkgever een vergoeding aan de werknemer verschuldigd van één maandsalaris. Als een werkgever de aanzegverplichting te laat nakomt, is hij een pro rata vergoeding verschuldigd.

Tot slot, de ketenregeling zal wijzigen per 1 juli 2015. Per die datum zal ook het nieuwe ontslagrecht gelden. Vanaf 1 januari 2016 zal de maximale duur van de Werkloosheidsuitkering met één maand per kwartaal worden afgebouwd (naar 24 maanden). Tijdig voor het ingaan van deze wijzigingen zullen wij u over deze wijzigingen nader informeren via onze website.  
Vragen? Stel ze aan onze arbeidsrechtadvocaten !

 

Specialisme