Afwijzing aanbod verlenging arbeidsovereenkomst brengt WW-uitkering in gevaar

 

Mag een werknemer een aanbod van zijn werkgever tot verlenging van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet aanvaarden? Of komen de rechten van die werknemer op een WW-uitkering dan in gevaar?

Een arbeidsovereenkomst die voor bepaalde tijd is gesloten eindigt van rechtswege. Dat betekent dat de arbeidsovereenkomst “vanzelf” eindigt; opzegging van de overeenkomst door werkgever of werknemer is niet nodig. De werknemer raakt zijn baan dus kwijt en kan aanspraak maken op een WW-uitkering. Van het eindigen van de arbeidsovereenkomst kan de werknemer door het UWV geen verwijt worden gemaakt.

Als de werknemer een aanbod tot verlenging van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet aanvaardt en zijn baan verliest, werd tot 1 januari 2012 geoordeeld dat de werknemer niet verwijtbaar handelde en dat daarmee zijn recht op een WW-uitkering niet in gevaar kwam. Deze gang van zaken is nog niet zo lang geleden (op 24 juni 2009) bevestigd door de Centrale Raad van Beroep, zie de uitspraak van de Centrale Raad hier.

Als gevolg van een wijziging van art. 24 lid 7 WW is deze situatie sinds 1 januari 2012 echter veranderd. Artikel 24 lid 7 WW luidt nu als volgt: “Het tweede en zesde lid zijn van overeenkomstige toepassing met betrekking tot het eerste lid, onderdeel b, onder 3, waarbij voor de overeenkomstige toepassing van het tweede lid, onderdeel b, voor «de dienstbetrekking is beëindigd» mede wordt gelezen: de arbeid is beëindigd of niet voortgezet.”. Hierdoor geldt nu een uitgebreidere toets op ‘het werkloos zijn of blijven door het door eigen toedoen geen passende arbeid behouden’.

Uit de Memorie van Toelichting bij de wetswijziging blijkt dat volgens de wetgever onder ‘niet voortgezet’ de situatie valt dat een werknemer een aanbod tot verlenging van zijn arbeidsovereenkomst weigert. Een werknemer die een aanbod van zijn werkgever tot verlenging van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet aanvaardt, brengt zijn rechten op een WW-uitkering dus in gevaar.

Afwijzing van een aanbod tot verlenging van de arbeidsovereenkomst door de werknemer leidt overigens niet tot een maatregel van het UWV indien aan de voortzetting zodanige bezwaren zijn verbonden dat voortzetting niet van de werknemer kan worden gevergd. De werknemer hoeft dus niet altijd een aanbod tot verlenging van zijn arbeidsovereenkomst te accepteren.

 

Specialisme