Bestuurder na ontslag en décharge toch aansprakelijk te stellen.

Doel van het Handelsregister is rechtszekerheid te bieden voor het handelsverkeer. Nu ondernemingen verplicht zijn hun kerngegevens bij het handelsregister kenbaar te maken, kan een ondernemer de meest actuele informatie achterhalen via het Handelsregister. Echter, er zijn situaties denkbaar waarbij de gegevens in Handelsregister niet overeenkomen met de feitelijke situatie. Indien een dergelijke situatie zich voordoet rijst de vraag: kan iemand zich op gegevens van het Handelsregister beroepen, terwijl deze achteraf feitelijk onjuist blijken te zijn?

Zo deed zich onlangs bij de Rechtbank Rotterdam de vraag voor of een voormalig statutair bestuurder van een vennootschap kon worden aangesproken nu hij –naar later bleek ten onrechte- als bestuurder in het Handelsregister stond vermeld. Er zouden namens de vennootschap verplichtingen zijn aangegaan waarvan bekend was of bekend had moeten zijn dat de vennootschap die verplichtingen niet zou kunnen nakomen. Blijkens de notulen van de algemene vergadering van aandeelhouders van de vennootschap was de betreffende bestuurder echter reeds ontslagen en gedechargeerd als bestuurder.

De Rechtbank Rotterdam heeft, in lijn met eerdere jurisprudentie, beslist dat er in deze situatie op vertrouwd mocht worden dat de betreffende persoon nog handelde als bestuurder van de vennootschap, ook als de raadpleging van het register naderhand plaatsvond.

Kortom, wees als (voormalig) bestuurder erop alert dat de gegevens correct worden weergegeven en zo nodig tijdig worden aangepast in het Handelsregister!

Lees hier het vonnis van de Rechtbank.