De belangrijkste veranderingen van de Flex-BV !

Op 1 oktober 2012 zal de nieuwe wetgeving met betrekking tot de Flex-BV in werking treden. Deze wet zal grote veranderingen in het BV-recht met zich meebrengen. In de komende weken zullen in afzonderlijke berichten op onze website de belangrijkste veranderingen in het BV-recht worden besproken. Hieronder zullen allereerst de veranderingen met betrekking tot de oprichting van een BV kort op een rij worden gezet.

Onder de huidige wetgeving moet bij de oprichting van een BV minimaal een bedrag van € 18.000,-- worden gestort als startkapitaal. Die regel zal worden afgeschaft. Vanaf 1 oktober 2012 kan dus een BV met iedere gewenst startkapitaal worden opgericht. Verder zal ook het vereiste van de bankverklaring bij de oprichting van een BV verdwijnen. Tot nu toe is het noodzakelijk om bij de oprichting van een BV een  verklaring van een bank te overleggen waaruit blijkt dat het te storten kapitaal aan de BV direct na oprichting aan de BV ter beschikking zal staan, dan wel maximaal 5 maanden voor de oprichting op een rekening stond die na oprichting uitsluitend aan de BV ter beschikking zal staan.

Indien de storting op de aandelen bij oprichting  in natura gebeurt (bijvoorbeeld door de inbreng van een onderneming) is onder de huidige wetgeving een accountantsverklaring nodig. Die verklaring houdt in dat de waarde van de inbreng minimaal gelijk is aan de stortingsplicht. Met de invoering van het wetsvoorstel is ook deze verklaring niet langer nodig. Wel moet nog, zoals ook onder huidig recht, een beschrijving worden opgemaakt van hetgeen wordt ingebracht.

Los van de hiervoor genoemde wetgeving, is reeds per 1 juli 2011 de verklaring van geen bezwaar voor het oprichten van een BV afgeschaft, zodat de oprichting van een BV tegenwoordig een stuk sneller gaat.

Het zal voorlopig wel noodzakelijk blijven om de BV op te richten door middel van een notariële akte, hetgeen uiteraard de nodige kosten met zich meebrengt. Er is echter een wetsvoorstel op komst waarbij het vereiste van de notariële akte zal worden afgeschaft. Uiteraard zullen wij u van de laatste ontwikkelingen op de hoogte blijven houden.