Gebruik van ‘travelcard’ als Adword niet toegestaan

Het is inmiddels een bekende en populaire manier om potentiële klanten te trekken. Het gebruik van adwords. Adverteren met specifieke woorden(-combinaties).

De werkelijke advertenties worden samen met de zoekresultaten weergegeven wanneer iemand op Google zoekt met een van de ingevoerde zoekwoorden. Afhankelijk van de afspraken die hierover worden gemaakt, kan de advertentie een prominente plaats toegewezen krijgen op de internetpagina die zich, naar aanleiding van de ingevoerde zoekwoorden, opent.
De verleiding is natuurlijk groot om die klanten, die op zoek zijn naar de concurrent voor diens  neus weg te kapen. Voorheen gebeurde dat regelmatig met het verwerken van de (product-)namen van de concurrent in de metatags van de eigen website. Daar werd regelmatig met succes tegen opgetreden.

Met het gebruik van adwords herleeft die tijd weer.
Zo gebruikte Multi Tank Card B.V. het adword ‘travelcard’ om de gebruikers van internet te wijzen op de door haar aangeboden diensten (het betalen van –onder meer- tankbeurten met een creditcard). Travel Card Nederland B.V. (de concurrent)  kwam met succes op tegen dit gebruik.
Het Amsterdamse Gerechtshof oordeelde op 28 december 2010 dat het woordmerk Travel Card, rechtsgeldig is, enig onderscheidend vermogen toekomt en niet als een gebruikelijke of voor de handliggende omschrijving van een tankpas(systeem) geldt.    

Voorts oordeelde het Hof dat Multi Tank Card B.V. door het gebruik van het aaneengeschreven adword ‘travelcard’, gelet op de evidente verwijzing naar het teken waaronder Travel Card Nederland B.V. haar diensten op de markt brengt, verwarringsgevaar ontstaat met betrekking tot de herkomst van de aangeboden diensten. Het Hof oordeelt derhalve dat er sprake is van inbreuk op het merkrecht van Travel Card Nederland B.V.
Er volgde een verbod. 

Lees hier het arrest http://www.rechtspraak.nl/ljn.asp?ljn=BP1382

Let op: Het Hof overweegt nog dat indien de woorden ‘travel’ en ‘card’ , los van elkaar als adword zouden worden gebruikt, er van inbreuk geen sprake zou zijn.