Nieuw wetsvoorstel normeert incassokosten

Op 13 maart 2012 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het wetsvoorstel Normering buitengerechtelijke incassokosten. Lees het wetsvoorstel. Op basis van dit wetsvoorstel zal zowel aan boek 6 van het Burgerlijk Wetboek als aan het Wetboek van Burgerlijke Wetsvordering een regeling worden toegevoegd op grond waarvan per 1 juli 2012 een wettelijk maximum zal gelden voor de incassokosten die bedrijven in rekening mogen brengen. Het wettelijk maximum zal bij algemene maatregel van bestuur (AMvB) worden vastgesteld. Het betreft regelend recht waarvan niet ten nadele van consumenten mag worden afgeweken. De bedoeling van het wetsvoorstel is om hen beter te beschermen tegen onredelijke incassokosten.

De maximale vergoeding zal gelden voor vorderingen uit overeenkomst tot betaling van een geldsom van maximaal € 25.000, waarbij wordt aangesloten bij de nieuwe competentiegrens voor kantonrechters. Het wetsvoorstel is beperkt tot vorderingen uit overeenkomst, omdat de omvang van de te innen vordering dan eenvoudig is vast stellen.

De vergoeding voor incassokosten zal worden berekend als percentage van het verschuldigde bedrag, waarbij het percentage trapsgewijs lager wordt naarmate de vordering hoger wordt. Daarbij geldt dat indien de consument voor meerdere vorderingen kan worden aangemaand, dit in één aanmaning dient te geschieden waarbij voor de berekening van de vergoeding de hoofdsommen bij elkaar dienen te worden opgeteld.