Nieuwe Wet Bestuur en Toezicht wordt ingevoerd

De nieuwe wet maakt het in de eerste plaats mogelijk om een zogenaamde one-tier board voor BV’s en NV’s in te voeren, waarbij in het bestuur van de vennootschap zowel uitvoerende als niet-uitvoerend bestuurders zitting nemen. Deze niet-uitvoerende bestuurders hebben een toezichthoudende taak, te vergelijken met commissarissen. De niet uitvoerende bestuurders – die onderdeel van het bestuur uitmaken - zitten echter veel dichter op de uitvoerende bestuurders in vergelijking met de leden van een raad van commissarissen. Nederland hoopt hiermee beter in de pas te lopen met de Angelsaksische landen waar de one-tier board reeds gebruikelijk is.

Daarnaast gaat de huidige tegenstrijdig belangregeling op de schop. Op dit moment is het nog zo dat, indien een bestuurder een tegenstrijdig belang heeft, hij in beginsel de vennootschap niet kan vertegenwoordigen. Doe de bestuurder dit toch, dan kan de vennootschap zich beroepen op de onbevoegdheid van de bestuurder en de nietigheid van de daaruit voortvloeiende rechtshandeling. In de nieuwe wet brengt een tegenstrijdig belang van de bestuurder geen nietigheid meer met zich mee. De bestuurder mag, indien hij een tegenstrijdig belang heeft, niet deelnemen aan de beraadslaging en de besluitvorming binnen het bestuur. Doe de bestuurder dat toch, dan  tast dit de vertegenwoordigingsbevoegdheid van de bestuurder niet aan. De rechtshandeling waarbij deze bestuurder is betrokken, is en blijft geldig.

Verder wordt het aantal commissariaten dat een persoon kan hebben beperkt, althans voor zover het “grote” vennootschappen betreft. Onder een “grote “ vennootschap wordt verstaan een BV of NV die niet voldoet aan twee of meer van de hierna te noemen voorwaarden: 1. De waarde van de activa op de balans bedraagt niet meer dan € 17.500.000; 2. De netto-omzet over het boekjaar bedraagt niet meer dan € 35.000.000,-- en 3. Het gemiddeld aantal werknemers over het boekjaar bedraagt minder dan 250. Personen die reeds bij vijf of meer rechtspersonen commissaris of niet uitvoerend bestuurder zijn kunnen geen commissaris  worden van een “grote” vennootschap.

Ook worden combinaties van (niet uitvoerend) bestuurderschap en commissariaten fors aan banden gelegd: Het is een persoon niet toegestaan om bestuurder van een van een “grote” vennootschap te worden, onder meer indien deze reeds commissaris is bij twee of meer rechtspersonen of reeds voorzitter is van de Raad van Commissarissen of – in geval van een one-tier board – reeds voorzitter is van de raad van bestuur van een andere rechtspersoon.

Tenslotte springt in het oog de eis dat bij “grote” vennootschappen er gestreefd dient te worden naar een evenwichtige verdeling van de zetels van het bestuur en van de raad van commissarissen. Tenminste 30% van de zetels moet door vrouwen en tenminste 30% van de zetels moet door mannen worden bezet. Indien een vennootschap de 30%-eis niet haalt, dan moet in het jaarverslag worden toegelicht waarom de zetels niet evenwichtig zijn verdeeld.

Over de invoeringsdatum van de Wet Bestuur en Toezicht  bestaat enige onduidelijkheid. Het streven is vooralsnog dat de wet op 1 juli in werking treedt. Mogelijk wordt die datum niet gehaald en zal de wet pas op 1 januari 2013 worden ingevoerd. Via onze website houden wij u uiteraard op de hoogte.