Schuldenvrij na faillissement

In tegenstelling tot wat soms wordt gedacht, betekent het einde van een faillissement niet het einde van de schulden. De restantschulden van de failliet blijven namelijk bestaan. Wil een ondernemer na faillissement zijn vennootschap(pen) voortzetten of wenst een natuurlijk persoon de faillissementsschulden achter zich te laten, dan kan een crediteurenakkoord hiervoor een oplossing bieden.

Een schuldenaar kan zijn faillissement beëindigen door met zijn schuldeisers een akkoord te bereiken. Het akkoord wordt gezien als een overeenkomst tussen gefailleerde en zijn schuldeisers, waarbij de failliet aanbiedt een deel van zijn schulden te voldoen tegen finale kwijting van de restantschuld. Tijdens de verificatievergadering (het moment waarop de ingediende vorderingen worden vastgesteld) wordt er over het akkoord gestemd. Wanneer de helft van de schuldeisers (die tezamen de helft van de uitstaande schulden vertegenwoordigen) het akkoord aanvaarden, is het akkoord aangenomen. Vervolgens is het van belang dat de rechtbank het akkoord goedkeurt (“homologeert”). Zodra de homologatie onherroepelijk is, eindigt het faillissement.

Het voordeel van een akkoord vanuit faillissement is dat een gehomologeerd akkoord geldt voor alle concurrente schuldeisers. Het akkoord is daardoor eveneens verbindend voor de concurrente schuldeisers die (nog) niet hun vordering hadden ingediend. En, voor de crediteuren die tegen het akkoord stemden. Een akkoord buiten faillissement heeft dit (wettelijke) dwangmiddel niet. De preferente schuldeisers, zoals de fiscus, worden niet gebonden door het akkoord. De schuldenaar zal met de preferente schuldeisers dan ook aparte afspraken moeten maken. De fiscus is in veel gevallen bereid om haar medewerking te verlenen aan de doorgang van het akkoord, indien de schuldenaar de fiscus het dubbele percentage (ten opzichte van de concurrente crediteuren) aanbiedt.

Kortom: het akkoord kan worden gezien als een wettelijk saneringsinstrument. De schuldenaar kan door het aanbieden van een akkoord immers worden verlost van zijn financiële moeilijkheden. Een failliet kan slechts éénmalig een akkoord aanbieden. De advocaten van Blauw Tekstra Uding hebben ruime ervaring met het aanbieden van een akkoord in, of buiten faillissement en helpen u daar graag mee.