Smartphones en tablets geraakt door thuiskopieheffing

Eigenlijk zou de thuiskopieheffing per 1 januari 2013 worden afgeschaft, maar het kabinet vond de Tweede Kamer op haar weg. De thuiskopieheffing blijft nu niet alleen (voorlopig) in stand maar er is inmiddels ook gebruik gemaakt van de mogelijkheid die artikel 16c lid 6 van de Auteurswet biedt: “het aanwijzen van nieuwe voorwerpen waarvoor de vergoeding geldt en de bijbehorende tarieven”.
Dat besluit is nu gepubliceerd in het Staatsblad.

Die voorwerpen betreffen onder meer de Smartphones en telefoons uitgerust met Mp3-speler, Tablets en PC’s en Laptops. Er wordt, voor de hoogte van de vergoeding onderscheid gemaakt naar gelang van de omvang van de opslagcapaciteit. Zo zal voor een tablet tot en met 8 Gb een bedrag van € 2,50 betaald moeten worden. Is het geheugen groter dan 8 Gb (dat is al gauw), een bedrag van € 5. Voor de Smartphone begint het tarief van € 5 bij 16 Gb. Voor het gebruik van een PC/Laptop geldt altijd € 5. Alle tarieven zijn in de bijlage bij het  besluit vermeld.

Opvallend is dat usb-sticks buiten de regeling vallen omdat deze niet of nauwelijks gebruikt zouden worden voor maken van privékopieën.