Verklaring van geen bezwaar voor BV en NV afgeschaft per 1 juli 2011 !

Vanaf 1 juli 2011 heeft u niet langer een verklaring van geen bezwaar nodig bij het oprichten of een statutenwijziging van een rechtspersoon.

Op dit moment wordt door het Ministerie van Justitie (via de verklaring van geen bezwaar) nog preventief toezicht gehouden bij de oprichting of een statutenwijziging van een besloten en naamloze vennootschap. De preventieve toets wordt per 1 juli 2011 vervangen door een vorm van controle die ziet op de gehele levensloop van de rechtspersoon.

Deze controle zal door een nieuw informatiesysteem worden uitgevoerd, waarbij de overheid zoveel mogelijk gebruik maakt van elektronische informatie uit onder andere: het handelsregister, het GBA, de Belastingdienst en het insolventieregister. Het toezicht wordt hiermee uitgebreid tot andere rechtspersonen, waaronder: stichtingen, verenigingen en coöperaties.
Daarnaast zal het toezicht gaan gelden voor ondernemingen die toebehoren aan een buitenlandse rechtspersoon met een hoofd- of nevenvestiging in Nederland. Mocht uit de gescreende gegevens blijken dat er sprake is van verdachte zaken, dan kan een strafrechtelijke route worden opgestart.

Voor de praktijk betekent dit, naast een kostenbesparing, dat de administratieve rompslomp met de verklaring van geen bezwaar tot het verleden zal behoren.