Voorlopig lijken de griffierechten niet omhoog te gaan.

Griffierechten zijn de kosten die aan de rechtbank betaald moeten worden om een zaak aan te spannen. Het kabinet wilde de door haar noodzakelijk geachte verhoging van de griffierechten per 1 juli a.s. laten ingaan. De SGP heeft daar nu een stokje voor gestoken. De SGP-fractie in de Eerste Kamer is namelijk tegen deze verhoging. Het wetsvoorstel moet op een aantal punten materieel woren aangepast, aldus deze fractie.
Daarmee lijken de kansen dat het wetsvoorstel door de Eerste Kamer komt bijzonder klein. VVD, CDA en PVV hebben er samen geen meerderheid en de oppositie is fel tegen, omdat het de gang naar de rechter te duur zou maken.

Het onderwerp stond vorige week geagendeerd voor behandeling in de Tweede Kamer, maar dat debat is verschoven naar eind mei. Een woordvoerder van Opstelten stelt dat alles nog steeds gericht is op invoering van het voorstel per 1 juli, maar dat de minister de behandeling in de Tweede Kamer afwacht. Met het verschuiven van het Tweede Kamerdebat is die datum echter niet langer haalbaar.

Bij de griffierechten gaat het nu vaak om relatief lage bedragen, maar door de kabinetsplannen zou dat sterk oplopen. Om een parkeerbon van € 40 aan te vechten, zou een paar honderd euro aan griffiekosten betaald moeten worden.

Het kabinet paste de plannen afgelopen najaar al aan. De tarieven voor een aantal zaken bij de bestuursrechter werden verlaagd. In het voorstel is een burger straks voor zaken over bijvoorbeeld uitkeringen of studiefinanciering € 250 kwijt. Voor andere bestuurszaken wordt dat € 400. Aanvankelijk was sprake van een basistarief van € 500 bij de bestuursrechter.

Het kabinet hoopte zo’n 240 miljoen euro te besparen door de griffierechten te verhogen.