Mogelijkheden voor MKB-ondernemers die financiering nodig hebben, maar hun bank geen onderpand kunnen bieden.

Voor veel ondernemers zijn het roerige tijden. Extra financiering kan dan goed van pas komen. Banken zijn echter minder snel bereid om ondernemers (verder) te financieren, als er onvoldoende zekerheid (bijvoorbeeld een pandrecht) aan de bank kan worden aangeboden. Het BMKB kan daarbij uitkomst bieden.

Deze regeling komt er op neer dat de overheid garant staat voor een deel van de lening die een bank of financier verstrekt aan de ondernemer voor het geval de ondernemer de lening niet binnen de looptijd kan terugbetalen. Daarmee wordt het voor een bank een stuk aantrekkelijker om financiering te verstrekken. De bank kan dan immers terugvallen op de garantie van de overheid.
Het BMKB is bedoeld voor ondernemers met maximaal 250 werknemers in dienst en een jaaromzet van maximaal 50 miljoen Euro. De overheid staat garant voor een bedrag dat maximaal het tekort aan zekerheden dekt en tot een maximumbedrag van € 1.500.000,--. Het BMKB is bedoeld voor bedrijfsfinancieringen, niet voor projectfinancieringen en ook niet voor beleggingen.

De overheid staat bij bestaande MKB ondernemingen voor 45% van de lening garant. Indien u een startende ondernemer bent, financiering nodig heeft voor technologische innovatie of bodemsanering van een bedrijfsterrein kunt u ook nog een extra garantie van de overheid krijgen: Voor bijvoorbeeld starters die een lening krijgen tot een bedrag van € 250.000,-- wordt de lening tot maximaal 80% door de overheid gegarandeerd.