Pas op met het treffen van schikkingen in economisch zwaar weer!

In deze economisch lastige tijden staan bestuurders regelmatig voor moeilijke dilemma’s. Eén daarvan is of het verstandig is een schikking met een crediteur te treffen op het moment dat niet zeker is of deze crediteur wel kan worden voldaan. De bestuurder, die deze schikking namens een BV of NV aangaat, loopt het risico dat hij in privé aansprakelijk wordt voor deze schikking als blijkt dat de BV of NV niet kan betalen. Het verdient daarom aanbeveling dat de bestuurder, die zich in deze onzekere situatie bevindt, bij de crediteur aangeeft dat er betalingsproblemen zijn, waardoor niet zeker is of een eventuele schikking wel kan worden nagekomen. De crediteur is dan gewaarschuwd.

Een andere dilemma ontstaat op het moment dat de bestuurder een betaling wil laten doen namens een BV of NV, terwijl hij weet dat die BV of NV niet in staat is alle op dat moment uitstaande schulden te voldoen. Het uitgangspunt is dat de bestuurder er zelf voor kan kiezen welke openstaande schulden als eerste worden voldaan. Dit wordt echter anders als blijkt dat er onvoldoende geld beschikbaar is of zal komen om alle schulden te gaan voldoen. In dat geval is het ‘selectief betalen’ van bepaalde crediteuren niet toegestaan, ook niet als dat gebeurt in het kader van een schikking. Doet de bestuurder dat toch, dan kan hij in privé aansprakelijk zijn voor de gevolgen daarvan. Blijkt verder dat één of meer crediteuren zijn betaald, terwijl zij wisten dat reeds het faillissement was aangevraagd, dan kan de curator deze betaling terugdraaien via de zogenaamde actio pauliana. Dit geldt ook voor andere handelingen in het zicht van het faillissement, zoals een schikking, die leidt tot benadeling van de andere crediteuren.

Een bestuurder die twijfelt of hij in een dergelijke situatie tot een schikking moet overgaan of een betaling moet (doen) verrichten, doet er goed aan daarover gespecialiseerd juridisch advies in te winnen bij Blauw Tekstra Uding advocaten. Ook hier geldt het motto: voorkomen is beter dan genezen.